Értesítő a Nagykaposi Római Katolikus Hívek számára karácsonyi ünnepek idejére Covid 19

20. decembra 2020, 12:32:40

Mindannyian érezzük, hogy nincs minden rendjén ebben a mai világunkban. Szájmaszkban kell, hogy járjunk kint is, bent is... Eltakarva egymástól mosolyunkat, akaratlanul is fokozatosan még jobban eltávolodunk egymástól. Egymástól és Istentől. Igen. Terjed a „láthatatlan ellenség”, ami sok mindentől meg akar bennünket fosztani: szabadságunktól, bátorságunktól, hitünktől, reményünktől. Sajnos a Karácsony idei megünneplése is ebbe a kategóriába tartozik. Hiszen így még egyik éven sem készültünk és nem ünnepeltük legmeghittebb keresztény főünnepünket.
Tudjuk, hogy ezekben a napokban államunk kijárási tilalmat rendelt el, de hála Istennek a templomlátogatás kivételt ez alól. Viszont a megszorítások keményebbek: a templomok ülésrend szerinti befogadóképességének csak a 25%-át használhatjuk ki! Ez viszont nagyon kevés. Ezért mindezek függvényében újra megerősítettük, vagyis felemeltük az ünnepi szentmisék számát 2-2 misére. Ezért kérjük, hogy - hasonló képen, mint a 2. hullám idején - ezekre az alkalmakra a szentmisék után iratkozzunk fel, megválasztva ezzel számunkra a megfelelő időpontokat. Minderre azért van szükség, hogy az egyik szentmisén ne legyünk túl sokan, míg a másikon túl kevesen, hanem arányosan megoszlódjunk, így úgy ahogy, de megpróbáljuk betartani a járványügyi előírásokat. Talán együtt sikerülhet! Ezért nagyon szépen kérjük a kedves testvérek megértését, türelmét és együttműködését! Köszönjük! Tudjuk, hogy nem könnyű a helyzetünk, egyikünknek sem, de nagyon reméljük, hogy először és utoljára lesz ilyen a Karácsonyunk! Ezért ONLINE közvetítések is lesznek!
Természetesen a Szlovákiában jelenleg is érvényben lévő pandémiai rendelkezés továbbra is arra bátorít bennünket, hogy tartsuk be az előírásokat: most már csak minden 2. padba ülhetünk be (a családok egy padba, illetve ahol van hely, oda ülünk majd le, nem a saját, megszokott helyeinkre, egy-egy helyet mindig üresen hagyva magunk mellet), szájmaszk viselése (az egész szentmise alatt, felolvasás és éneklés közben is, kivétel a szentáldozás) és kézfertőtlenítés (templomba érkezéskor és szentáldozás előtt is). Még mindig csak kézbe áldozhatunk, de kérjük, hogy a fertőtlenítő anyagot töröljük szét tenyereinken és kis oltárkákat alakítsunk ki belőlük! Méltóságteljesen közeledjünk a szentségi Jézushoz! Köszönjük!
Viszont bátorság, ne féljünk, az Úr velünk van! Ő nem hagy el bennünket soha, főleg nem most, ezekben a valóban nehéz időkben!
De azért arra kérjük a kedves híveket, elsősorban az előrehaladott korban élőket /65 év felett/, akik fokozottabb veszélynek vannak kitéve, hogy egészségük, életük megvédése érdekében inkább maradjanak otthon, és a média segítségével közvetített szentmisékben áldozzanak, vagyis inkább végezzenek lelki szentáldozást és ha úgy érzik, akkor ne jöjjenek a templomba! Persze mindenki saját felelőssége tudatában dönthet úgy, ahogyan jónak látja. Hiszem és tudom, hogy bárhogy döntünk is, lélekben összekapcsolódva vagyunk Istennel és Benne egymással. Legyünk ezekben a még mindig nehéz időkben egy nagy lelki családdá, ahol mindenki mindenkivel egységet alkotva együtt elmélkedi át hitünk legszentebb, legmeghittebb titkait akkor is, ha testben ki-ki a maga kis otthonában ünnepel.
Istenáldotta, kegyelmekben gazdag, betegségektől mentes adventi készülődést, a kisded Jézusra tekintve, szemeinkbe örömkönnyeket csaló karácsonyi szent időt, a járványveszély teljes megszűnését és tovább terjedésének mielőbbi megállítását kívánjuk kedves mindnyájunknak!


Imádságos szeretettel: Dr. Száraz János, esperes-plébános és Mgr. Schmotzer Péter, káplán

Späť na oznamy